a környezetvédelem nem csak sötétzöld

a környezetvédelem nem csak sötétzöld

Pálmaolaj avagy ördögtől valók vagyunk-e?

2016. március 06. - ztamasz

Sokszor olvashatjuk, hogy a Pálmaolaj minden földi baj forrása, emiatt irtják az őserdőt és bojkottálnunk kell azokat a cégeket akik pálmaolajat használnak. Mire használnak pálmaolajat és kicsodák? Tulajdonképpen majdnem mindenre és mindenki biodízel, fog-, arcápoló-, stb. krémek, élelmiszeripar és még lehetne soroloni.  Mi a valóság? Döntsd el Te magad elvégre nagyfiú vagy éppen nagylány vagy. Igyekszem összeszedni a legfontosabb dolgokat a pálmaolaj megítélésével kapcsolatban, hogy könyebb legyen a végső döntést meghozni.

Magam a problémáról először 2012-ben (elég későn) Pécsen hallottam, ahol az Egyetemen részt vehettem Günter Pauli előadásán. Ő az az ember aki több kutatóval összeállva megalkotta a kékgazdaság elméletét. A dolog lényege nagyjábüól az, hogy próbáljuk már meg leutánozni a természetet, mert az már jóval az ember előtt n ekiállt az innovációnak és mindenhol a nullahulladék elv szerint működik. Az úriember megalkotta a Zeri zéróhulladék elven működő formációt, és elkezdett biológiailag lebomló termékeket forgalmazni melyek pálmaolajon alapultak. Majd amikor mások is elkezdtek ezzel foglalkozni és beindult az esőerdő irtás pálmaolaj telepítések végett, a kártékony hatásokat felismerve bűntudata támadt. (Később biztos, hogy foglalkozni fogok még az úriemberrel, mivel egészen jó dolgokat gyűjtött csokorba könyvében.)

De mit veszítünk a pálmaolajültetvények miatt? Leginkább esőerdőt, persze sokkal összetettebb a kép. Globálisan az esőerdő kitermelése, felégetése óriási CO2 bombát jelent a légkörnek, ami ránk is hatással van (vagy lesz), persze csak ha elfogadjuk azt, hogy az emberi tevékenységek gyorsítják a klímaváltozást és at, hogy ez okozza az egyre szélsőségesebb időjárást. A monokultúrák az automatizálás lehetősége miatt sokkal kevesebb munkaerőt igényelnek ezáltal tovább nő a szegénység, persze a pálmaolaj ára is csökken. Csökken a biodiverzitás (például az egyik legismertebb élőlény akit ez érint az orángután), mivel óriási egybefüggő területek jönnek létre, ahol sokkal kevesebb faj tud megélni. A talaj kitettebb az esőnek ezáltal elfolyik, erodálódik a talaj. Az erdőtüzek könybben pusztítják el az ültetvényeket ami pedig óriási légszennyezést okoz a helyi embereknek (ha éppen nem pusztulnak bele). Az egyre rosszabb és szegényebb életkörülmények pedig radikalizmust szülnek a helyiekben akik minden bűn forrásaként minket fejlett világbeli fogyasztókat fognak hibáztatni.

A problémára rárepült a politika és a civil szféra is. A francia környezetvédelmi miniszter 2015-ben felszólított a Nutella bojkottálására. A Greenpeace 2013-ban hatalmas tiltakozásokat szervezett amivel elérték azt, hogy nagy világcégek vállalták, változtatnak piaci modelljükön és ezentúl fenntartható forrásokból származó pálmaolajat fognak felhasználni. Persze a fentebb említett francia bojkott felszólítás akkor érte a Nutellát gyártó Ferrero-t amikor az már teljesítette ezt (a Greenpeace korrekt módon megvédte a céget). Nemrég adott ki a Greenpeace egy közleményt melyből kiedrül, hogy bár történtek előrelépések a nagy multi cégek többsége azért még nem teljesítette saját vállalásait a probléma kezelésére.

 

 

 

 

Azért a cégek teljes elítélése előtt azért érdemes lenne várni még egy-két évet, elvégre akik elkezdtek már foglalkozni a probléma feloldásán azok valószínüleg ne zárkóznak el a cselekvés elől. 

Vannak olyan megoldások, melyek nem zsákmányolják ki a helyieket. Ezen dolgozik például a Pálmaolaj Innovációs Csoport. Ez a megható TED előadás arról szól, hogyan lehet helyre állítani az elpusztított esőerdőt oly módon, hogy a lappangó erdőtüzeket megakadályozzák, a helyieknek munkát, gazdálkodási felületet ivóvizet adjon úgy, hogy közben az orángutánok is visszakapják az élőhelyüket. 

Remélem ezek az információk segítenek abban, hogy eldöntsd:
-ez nem a Te problémád
-tudatos pálmaolaj fogyasztó leszel-e
-elítéld a szomszédod mert Nutellát eszik

A bejegyzés trackback címe:

https://elokornyezet.blog.hu/api/trackback/id/tr608447450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása