a környezetvédelem nem csak sötétzöld

a környezetvédelem nem csak sötétzöld

A blog célja

2015. március 01. - ztamasz

Kedves Olvasó,
A blog célja a mindennapjainkhoz kapcsolódó környezetünkről beszélni, felhívni a figyelmet arra, hogy bár rengeteg dologgal tisztában vagyunk, még mindig úgy viselkedünk mintha a jelen kényszerében élünk és nem lenne lehetőségünk úgy cselekedni, hogy az a jövőnket is elősegítse. Borzasztó azt látni, hogy míg rendelkezésre állnak jövőbe mutató technológiák, mi még mindig a múltban élünk. Néhány példa, hogy mire gondolok: tudjuk, hogy a fosszilis energiahordozók el fognak fogyni. De például ma egy várostervezés során fel sem merül bennünk az, hogy azt akár 30-40 évre kellene megalkotni. Egy energiahatékonysági fejlesztés célja az kellene legyen, hogy büszkén elmondhassuk ennyi és ennyi pénzt spóroltunk meg, amit el tudunk hasznosan költeni ahelyett, hogy kidobnánk az ablakon. 
Ez nem a tervezők hibája, Ők egyszerűen teljesítik azt ami a megbízásban van. Elkészítenek egy általában jó tervet ami akár még az idő próbáját is megállhatná (sokszor még a fenntartás hiányát is beletervezik), majd jön a megrendelő (politikus/vállalkozó esetleg azok titkárnője) az egyéni kívánságaival felborítja a tervet amit követ még a kivitelezésre szánt összeg értékének csökkenése is. A folyamatot végig tekintve pedig eljutunk oda, hogy az egész a mi hibánk. A megrendelő ránk van utalva, a mi igényeinknek akar megfelelni, mert azt szeretné, hogy az ő szolgáltatását vegyük igénybe.
Remélem minél több emberhez eljutnak a környezetünkkel kapcsolatos gondolatok, technikai újdonságok amik összességébe azt eredményezik majd, hogy többet várjunk el környezetünktől. A láncot végig tekintve a döntés a mi kezünkben van, és erről nem szabad elfeledkeznünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://elokornyezet.blog.hu/api/trackback/id/tr217230459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása